 
				| تعداد نشریات | 46 | 
| تعداد شمارهها | 1,226 | 
| تعداد مقالات | 10,516 | 
| تعداد مشاهده مقاله | 20,649,023 | 
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 14,169,558 | 
| اثر24-اپی براسینولید بر پارامترهای کلروفیل سبزینه، صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گیاه کاهو (Lactuca sativa L.)تحت تنش شوری | ||
| فصلنامه علمی زیست فناوری گیاهان زراعی | ||
| مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 09 آبان 1404 | ||
| نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/cb.2025.74198.2006 | ||
| نویسندگان | ||
| زینب چقاکبودی* 1؛ سید حسن موسوی2؛ محمدرضا ایمانی2؛ فرانک رنجبر3 | ||
| 1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی. دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه. | ||
| 2پژوهشکده گلخانه و محیط های کنترل شده، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
| 3گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
| چکیده | ||
| تنش شوری بر رشد و بهرهوری گیاهان تاثیر میگذارد و باعث سمیت یونی، اختلال در جذب آب و تغییرات در تعادل هورمونی میشود. با توجه به انتقال تولید سبزیجات و میوهها به گلخانهها، انتخاب و ارزیابی ژنوتیپهای کاهو با صفاتی مانند تحمل به گرما، شوری و خشکی برای دستیابی به اهداف تولید ضروری است. لذا در این پروژه جهت شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شوری از ژنوتیپ های شماره 20 و 7 و 4، همراه با رقم داخلی ستاره و ارقام خارجی لولاروزا و میگنونت آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار درگلخانه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال زراعی 1403-1402 انجام شد. در این بررسی، گلدان ها با سطوح شوری مورد نظر (شاهد (آب شیر) ، غلظت (10/5 mM NaCL/ Cacl2)، غلظت (20/10 mM Nacl/ CaCL2) و غلظت (30/15 mM NaCL/ CaCL2) آبیاری شدند. اعمال تیمارهای شوری، بعد از مرحله سه تا چهار برگی به طور همزمان انجام شد. در طول آزمایش صفات مختلف شامل کلروفیل فلوروسانس، محتوای سبزینگی برگ، محتوای قند محلول کل، محتوای فنل کل و محتوای فلاوونوئید کل اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش سطوح شوری پارامترهای فلوروسانس کلروفیل مانند Fv/Fm (حداکثر کارایی فتوسیستم دو) وPI (شاخص فتوسنتزی) کاهش یافت که نشاندهنده کاهش کارایی فتوسنتزی ژنوتیپ های گیاه کاهو است. که این امر می تواند منجر به کاهش رشد و عملکرد گیاه شود. همچنین، افزایش سطوح تنش شوری باعث افزایش سطوح ترکیبات فیتوشیمیایی مانند محتوای قند محلول کل، فنل کل و محتوای فلاونوئید شد. | ||
| کلیدواژهها | ||
| محتوای سبزینگی برگ؛ محتوای قند کل؛ محتوای فلاونوئید کل؛ کاهو | ||
| موضوعات | ||
| بیوتکنولوژی و تنش های زنده و غیرزنده | ||
| عنوان مقاله [English] | ||
| The effect of 24-epibrassinolide on chlorophyll parameters, physiological and biochemical traits of lettuce (Lactuca sativa L.) under salt stress. | ||
| نویسندگان [English] | ||
| zeinab chaghakaboodi1؛ Seyed Hassan Mousavi2؛ MOHAMMADREZA IMANI2؛ faranak ranjbar3 | ||
| 1Department of Plant Production Engineering and Genetics, Campus of Agriculture and Natural Resources, Faculty of agriculture, Razi University. Kermanshah, Iran. | ||
| 22. Greenhouse and Controlled Environments Research Institute, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran. | ||
| 33. Department of Soil Science and Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran. | ||
| چکیده [English] | ||
| Salinity stress affects plant growth and productivity by causing ion toxicity, disrupting water uptake, and altering hormonal balance. With the shift towards greenhouse-based vegetable and fruit production, selecting and evaluating lettuce genotypes with traits like heat, salinity, and drought tolerance is crucial to meeting production goals. Therefore, in this project, to identify salt-tolerant lines, promising lines numbered 20, 7, and 4, along with the local cultivar ‘Setareh’ and the foreign cultivars ‘Batavia’ and ‘Mignonette,’ were tested in a factorial experiment arranged in a completely randomized design with four replications in the greenhouse of the College of Agriculture and Natural Resources at Razi University, Kermanshah, during the 2023-2024 growing season. In this study, pots were irrigated with specific salinity levels (control, concentration of 10 mM NaCl/5 mM CaCl₂, concentration of 20 mM NaCl/10 mM CaCl₂, and concentration of 30 mM NaCl/15 mM CaCl₂). Salinity treatments were applied simultaneously after the third or fourth leaf stage. Various traits, including chlorophyll fluorescence, leaf greenness, total soluble sugar content, total phenol content, and total flavonoid content, were measured. The results showed that with increasing salinity levels, chlorophyll fluorescence parameters such as Fv/Fm (maximum quantum efficiency of PSII) and Y(PSII) (effective quantum yield of PSII) decreased, indicating a reduction in the photosynthetic efficiency of lettuce plant genotypes. This could lead to a decrease in plant growth and productivity. Additionally, the increase in salinity stress levels resulted in elevated levels of phytochemical compounds such as total soluble sugar content, total phenol content, and total flavonoid content. | ||
| کلیدواژهها [English] | ||
| SPAD, Total soluble sugar content, Flavonoid content, (Lacttuca sativa L.) | ||
| آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 | ||