
تعداد نشریات | 45 |
تعداد شمارهها | 1,219 |
تعداد مقالات | 10,473 |
تعداد مشاهده مقاله | 20,218,627 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,907,653 |
برآورد میزان بازماندگی ناپلیوس آرتمیا ارومیانای (Artemia urimiana) غنی شده با اسیدهای چرب HUFA تحت دما و شوریهای مختلف | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 6، دوره 3، شماره 2، آذر 1393، صفحه 51-59 اصل مقاله (375.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
فرمان امامی* | ||
کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی، دانشگاه مراغه | ||
چکیده | ||
با توجه به اینکه مهمترین استفاده آرتمیا به ویژه ناپلیوس آن در پرورش لارو ماهی و میگو میباشد. برای تغذیه و صید بهتر ناپلیوس توسط لارو ماهی و میگو متحرک وشناور بودن آن مهم است. بنابراین در تحقیق حاضر اثرات دماها و شوریهای مختلف به ترتیب 4 دما (°C20، °C24، °C28، °C32) و 4 شوری (ppt20، ppt26، ppt32، ppt38) بر روی میزان بازماندگی ناپلیوس آرتمیا ارومیانای غنی شده باامولسیون اسیدهای چرب غیراشباع زنجیر بلند (HUFA) مورد بررسی قرار گرفت. بعداز تهیه سیست آرتمیا ارومیانا، خالصسازی، دکپسوله کردن و تخمگشایی، لاروهای (ناپلیوسهای) حاصله تحت دماها و شوریهای ذکر شده در بالا قرار داده شدند و طی دو دوره غنیسازی یعنی اولین زمان غنیسازی (t0-t12) و دومین زمان غنیسازی (t12-t24)، ناپلیوسها با امولسیون اسیدهای چرب ICES 30/4/C غنیسازی گردیدند. پس از t24 نتایج درصد بازماندگی ناپلیوسهای حاصله با ا ستفاده از برنامه آماری SPSS و آنالیز واریانس فاکتوریل آماری و تیتست یا T-student انجام شد و ترسیم نمودارها در فضای نرمافزاری Excell انجام گردید. نتایج نشان داد که حداکثر درصد بازماندگی ناپلیوسهای آرتمیا ارومیانا در محدوده دمایی °C20 الی °C28 و شوریهای 20ppt, 26ppt, 32ppt, 38ppt حدود 96% میباشد. دلیل کاهش بازماندگی در دمای °C32 و شوریهای مربوط میتواند به علت افزایش کاتابولیسم مواد وازدیاد مواد دفعی در محیط باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آرتمیا؛ بازماندگی؛ دما؛ شوری؛ اسید چرب HUFA | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Survival Rate Estimation of Nauplius Urimiana Artemia (Artemia urimiana) Enriched with Fatty Acids HUFA under Different Temperatures and Salinities | ||
نویسندگان [English] | ||
F. EMAMI | ||
M.Sc. Student, Department of Biology, Maragheh University | ||
چکیده [English] | ||
Given that the most important use of Artemia especially nauplius it reared fish and shrimp larvae. The nutrition and prey better nauplius by fish and shrimp larvae moving and afloat to be important. Therefore, in the present study the effects of different temperatures and salinities respectively 4temperature (20°C, 24°C, 28°C, 32°C) and 4 salinity (20ppt, 26ppt, 32ppt, 38ppt) on survival rate nauplius Artemia urimiana enriched with the emulsion high unsaturated fatty acids (HUFA) examined. After was prepared Artemia urimiana cysts, purification, decapsulate and hatching, larvae (nauplius) obtained by the above-mentioned temperatures, salinities. During two rounds of enrichment, the enrichment time first (t0-t12) and enrichment time second (t12-t24), nauplius with the ICES 30/4/C emulsion fatty acids were enriched. Nauplius survival percent after t24 results obtained with the use of the statistical program SPSS and statistical factoria analysis t- test or T-student was done and charting noted the Excell software design. Results showed that the highest survival percent nauplius ofArtemia urmiana in the temperature range 20°C to 28°C and salinity of 20ppt, 26ppt, 32ppt, 38ppt about 96% respectively. Reduced survival at 32°C and salinities could be due to increased catabolism associated and proliferation of waste materials in the environment. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Artemia, survival, temperature, Salinity, Fatty acid HUFA | ||
مراجع | ||
Dhont J (1993) Preparation and use of Artemia as food for shrimp and prawn larvae. In: Handbook of Mariculture, Vol. I,Crustacean Aquaculture (2nd edition), 123-129.
Leger Ph, Bengtson A, Sorgeloos P, Simpson KL (1987) The nutritional value of Artemia a review. In: Artemia Research and its Applications. Vol. 3, Universa Press, Wettern,Belgium, 357-375.
Munaffar R (2001) Artemia urimiana enrichment with emulsion of fatty acids and Algae donalyla and study metabolism HUFA under cold incubation, master'sthesis, University of Urmia, 79 p.
Persoone G, Sorgeloos P (1980) General aspects of the ecology and biogeography of Artemia. In: The brine shrimp Artemia. Press,Wettern., Belgium Vol. 3V, Ecology,Culture, Use in aquaculture,edited by G. Persoone etal. Unives Press, Wettern., Belgium.
Sorgeloos P, Min H (2001) use of Lipid emulsion for bio encapsulation of highly unsaturated fatty acids in the brine shrimp Artemia. Artemia Reference center, University of Gent.
Triantaphyllidis GV, coutteau P, Miasa E, Sorgeloos P (1995) Artemia from Madagascar reveals av exceptionally high n-3highly unsaturated fatty acid content. In: lavens, P., Jasper, E. ,Roelants, I. (Eds),larvi 95 Fish and Shellfish Symposium. European Aquaculture Society, Special Publication, 24: 154-158.
Vanstappen G (1996) Artemia. In: Manual on the production and use of live food for Aquaculture, Eds. Lavenns, P. and Sorgeloos, p., FAO publication:101-318.
Watanabe T, Oowa F, Kitajima C, Fujita S (1987) b. Nutritional quality of brine shrimp, Artemia salina, as a living feed from the viewpoint of essential fatty acids for fish. Bull. Jap. Soc. Sci Fish. universa press,wettern,Belgium, Aquaculture Research. 44:1115-1121.
Watanabe T, Oowa F, Kitajima C, Fujita A (1980) Relationship between dietary value of brine shrimp Artemia salina and their content of W3 highly unsaturated fatty acid. Nippon Suisan Gakkaishi, universa press, wettern, Belgium, Artemia Research center. 46, 35-41.
Watanabe T (1993) Importance of docosahexanoic acid in marine larval fish. universa press,wettern,Belgium, Journal of the World Aquaculture Society. 24, 152-161.
The estimate survival rate nauplius urimiana Artemia (Artemia urimiana) enriched with fatty acids HUFA under different temperatures and salinities. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,343 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,799 |