تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,131 |
تعداد مقالات | 9,682 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,638,534 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,308,295 |
اثر متقابل سطوح مختلف انرژی در آب شیرین و لب شورخزر بر روی رشد، بازماندگی و ترکیب شیمیایی بدن شاه میگوی چنگال باریک (Astacus leptodactylus) | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 7، دوره 4، شماره 3، بهمن 1394، صفحه 61-70 اصل مقاله (200.16 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا غیاثوند؛ مهشید شاملوفر | ||
دانشگاه آزاد اسلامی واحد آزادشهر | ||
چکیده | ||
چکیده اثر سطوح متقابل انرژی و شوری بر روی رشد شاه میگوی چنگال باریک، به مدت 8 هفته انجام گرفت. در این آزمایش سه جیره با پروتئین ثابت 30 درصد و سه سطح انرژی 300، 370، 450 کیلوکالری در 100 گرم ماده غذایی، در دو سطح آب شیرین و آب لب شور خزر فرموله شد. مخازن فایبر گلاس 110 لیتری، با 80 لیتر آب، آبگیری شد. تعداد 5 عدد شاه میگو با میانگین وزنی و انحراف معیار 2±17 گرم ذخیرهسازی شد و روزانه 2 بار غذادهی صورت گرفت. نتایج نشان داد که سطوح مختلف انرژی اثر معنیداری را بر روی شاخصهای رشد و بازماندگی نشان ندادند، اما عامل شوری، اثر معنی داری بر روی شاخصهای رشد نشان داد و بهترین عملکرد در آب شیرین مشاهده گردید. در بررسی اثر متقابل انرژی و شوری بهترین و بالاترین شاخصهای رشد و بقا در اثر متقابل آب شیرین و انرژی 0-370 مشاهده شد. پروتئین و چربی لاشه در تیمار شوری کاهش یافتند (05/0>P). بیشترین میزان پروتئین لاشه در انرژی 370 کیلوکالری در 100 گرم و آب شیرین مشاهده شد که دارای اختلاف معنیداری با سایر تیمارها بود (05/0>P). به طور کلی میتوان این گونه بیان کرد که جیره غذایی باسطح انرژی 370 کیلوکالری در 100 گرم و آب شیرین، بهترین عملکرد را بر روی رشد، تغذیه و بقا در شاه میگو داشته است. | ||
کلیدواژهها | ||
شوری؛ انرژی؛ رشد؛ ترکیب لاشه؛ شاه میگوی چنگال باریک آب شیرین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Investigation of the effects of interaction dietary energy levels in fresh water and brackish water of (Caspian Sea) on growth, survival and body composition of Astacus leptodactylus | ||
نویسندگان [English] | ||
Z Ghiavsvand؛ M Shamloofar | ||
چکیده [English] | ||
Abstract Experiment was conducted for 8 weeks to determine the reaction (Astacus leptodactylus) to interaction energy and salinity. Diets containing 3 levels of energy (300,370 and 450 kcal/100g) with a constant protein content of 30% and 2 levels of salinity (fresh water and brackish water (12 ppt) were formulated. Tank content 110 liter, each filled with 80 liter water. 5 A.leptodactylus (average weight of 17±2) were storage per each tank and feed twice a day. Results showed different levels of energy did not have significant effect on growth factor and survival of crayfish (P< 0.05), but fresh water and brackish water had a significant effect on growth factor. The best growth was seen in fresh water. Survey on interaction between energy –salinity was indicated the highest growth were seen in (fresh water) and energy 370 (kcal/100g) .Caracas analyzes (protein and lipid) in treatment salinity decreased and has a significant (P | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Salinity, Energy, growth, body composition, Astacus leptodactylus | ||
مراجع | ||
Abedian Kenari, AM.; (2001). Effect of different levels of protein and energy diet on growth factor, survival, body composition of penaeus indicus in different levels of salinity. Dissertation of Tarbiat Modarres University; 131p.
AOAC (Association of Official Analytical Chemists); (1990). Official Methods of Analysis, 15th ed. AOAC, Arlington; VA: 1141 pp.
Chand, BK.; Trivedi, SK.; Rout, SK.; Beg, MM.; Das, UK.; (2015). Effect of salinity on survival and growth of giant freshwater prawn Macrobrachium rosenbergii (de Man). Journal of Aquaculture Reports; 2: 26-33. Furst, M .; (1988). Future perspectives for Turkish crayfish fishery. Istanbul universities Su Urunleri Y.O.Su Urunleri; 2: 139-147.
Ghiasvand, Z.; Matinfar, A.; Valipour, A.; Soltani, M.; Kamali, A.; (2012). Evaluation of different dietary protein and energy levels on growth performance and body composition of narrow clawed crayfish (Astacus leptodactylus). Iranian Journal of Fisheries Sciences; 11(1): 63-77.
Gholampour, T.; Imanpour, M.R.; Hosseini, A.; Shabanpour, B.; (2011). Effect of different levels of salinity on growth indices, survival rate, food consumption and blood parameters in Rutilus frisii kutum (kamensky, 1901) fingerling.Journal of biology of iran; 4: 539-548.
Gomez, D.; Kasahara, S.; (1987). The morphological development of Macrobrachium rosenbergii (de Man) larvae. J. Fac. Appl.Biol. Sci; 26: 43-56.
Holdich, D.; Harlio, M.; Firkins, I.; (1997). Salinity Adaptations of Crayfish in British Waters with Particular Reference to Austropotamobius pallipes, Astacus leptodactylus and Pacifastacus leniusculus. Estuarine, Coastal and Shelf Science; 44: 47-154.
Jacinto, CE.; Colmenares, HV. Cerecedo, RC. Cordova, RM.; (2003). Effect of dietary protein level on growth and survival of juvenile freshwater crayfish Cherax quadricarinatus (Decapoda: Parastacidae). Aquacult Nutrition; 9: 207-213.
Jacinto, C E.; Cordova, A I.; Asceincio, F.; Villarreal, H.; (2009). The effect of protein and energy levels in diet on the antioxidant activity of juvenile redclaw crayfish Cherax quadricarinatus. Hidrobiological science; 19: 77-83.
Jones, P L.; Silva, S S.; Mitchell, BD.; (1996). The effect of dietary protein source on growth and carcass composition in juvenile Australian freshwater crayfish. Aquaculture International; 4: 361-376.
Kendall, A.; Schwartz, FJ.; (1964). Salinity Tolerances of Two Maryland Crayfishes. The Ohio J. of Sci; 64: 403-409.
Koksal, G.; (1998). Astacus leptodacthylus in Europe. Freshwater crayfish; 5: 365-400.
Lee, K H.; Qi, G H.; Sim, J S.; (1995). Metabolizable energy and amino acid availability of full-fat seeds, meals, and oils of flax and canola. Poultry Sci; 74: 1341-1348.
Lucas, P.; Ukhanov, K.; Leinders, T.; Zufall, F.; (2003). A diacylglycerolgated cation channel in vomeronasal neuron dendrites is impaired in TRPC2 mutant mice Mechanism of pheromone transduction. Neuron; 40:551-561.
Meade, E.; Doeller, J.; Kraus, W.; Watis, S.; (2002). Effects of Temperature and Salinity on Weight Gain, Oxygen Consumption Rate, and Growth Efficiency in Juvenile Red-Claw Crayfish Cherax quadricarinatus. Journal of the World Aquaculture Society; 33: 188-198.
Melton, A.; (2013). On the heart rate and osmoregulatory ability of the invasive crayfish, Orconectes sp. Biology University of Puget Sound; 334.
Mills, B.; Geddes, M.; (1980). Salinty tolerance and osmoregulation of the Australian freshwater crayfish (Cherax destructor). Marine and Freshwater Research; 31: 667-676.
Muzinic, LA.; Thompson, KR.; Morris, A.; Webster, CD.; Rouse, DB.; (2004). Partial and total replacement of fish meal with soybean meal and brewer’s grains with yeast in practical diets for Australian red claw crayfish Cherax quadricarinatus. Aquaculture; 230: 359-376.
New, MB.; (1995). Status of freshwater prawn farming: a review. Aquaculture Research; 26: 1-54.
Sadhana, M.; Neelakantan, B.; (1996). Effect of different protein levels in the purified diets on the growth of penaeus merguiensis de man and feed conversion ratioo.Indian journal of fish;43(1):61-67.
Shiau, S.; Lin, KP.; Chiou, CL.; (1992). Digestibility of different protein source by Penaeus monodon raised in brakish water and in sea water. Journal of Apply Aquaculture; 1: 47-54.
Silva, S S D.; Anderson, T A.; (1995). Fish nutrition in aquaculture, Chapman & Hall.
Skurdal, J.; Qveniled, T.; Taugbol, T.; Garnas, E.; ( 1993). Long term study of exploitation, yield and stock structure of noble crayfish Astacus astacus in Lake Steinsfjorden. S.E. Norway; 9: 118-133.
Tacon, A G J.; ( 1990). Standard methods for the nutrition and feeding of farmed fish and shrimp, Argent Laboratories Press.
Valipour, A.; Shariatmadari, F.; Abedian, A.; Seyfabadi, S. J.; Zahmatkesh, A.; (2011). Growth, Molting and Survival Response of Juvenile Narrow Clawed Crayfish, Astacus leptodactylus, Fed Two Sources of Dietary Oils. Iranian Journal of Fisheries Sciences; 10(3): 505-518.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,851 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,007 |