
تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,190 |
تعداد مقالات | 10,230 |
تعداد مشاهده مقاله | 19,286,381 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,326,972 |
Physicochemical Characterization of Drinking Tap Water in Masha and Mizan-Aman Town, Southwest Ethiopia | ||
Iranian Journal of Analytical Chemistry | ||
مقاله 4، دوره 7، شماره 1 - شماره پیاپی 13، خرداد 2020، صفحه 30-40 اصل مقاله (1.37 M) | ||
نوع مقاله: Full research article | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/ijac.2020.49311.1158 | ||
نویسنده | ||
Nigussie Fikre* | ||
Department of Chemistry, College of Natural Sciences, Arbaminch UniversityP.O. Box 21, Ethiopia. | ||
چکیده | ||
Physicochemical characterization was carried out for the determination of the quality of drinking tap water from Masha, and Mizan-Aman town southwest Ethiopia. Known volume of tap water samples were digested by Standard Method 3030K microwave digestion system using 5 mL concentrated of HNO3 for 20 minutes at variable temperature (160-170 oC). After digestion with microwave acid digestion, some selected metals (Mg, Ca, Cu, Mn, Fe, Zn, Cd & Pb) were determined by Flame Atomic Absorption Spectrophotometer and the common anions were determined as follows, Ortho phosphorous (PO43-) by APHA4500-PC.Vanadomolybdphosphoric method, Chloride (Cl-) by APHA4500-Cl-B. Argentometric method, Carbonate(CO3-2) by APHA 2330B.Titration method, Nitrate (NO3-) and ammonia (NH3) by WTD photometer method (WAG PHOT-24).The concentration of these metals and common anions obtained in this study were found to be within the range of WHO and other international guideline lines except Cd. Levels of these metals concentration in this study was that, in all water samples, Mg was found in higher concentration followed by Ca, Fe, Mn, Zn, Cu and Cd respectively. Concentration of Pb was below the method detection limit in all water samples. Under this investigation, at p = 0.05, the physicochemical parameters of all water samples which were taken from different sites were significantly different among the distribution points and distribution systems. The concentrations of the selected metals and common anions were significantly different in between the distribution points and distribution systems except Zn in Mizan, Mn, Fe and Cd in Aman, NH3 in Masha, and Aman sites and in respective of the physical parameters, temperature and electrical conductivity of all the water samples were significantly different except in Masha site. pH and total hardness of all water samples were not significantly different in all sites except total hardness in Masha site. | ||
کلیدواژهها | ||
Tap Water؛ Metal؛ Anion؛ Distribution Points؛ Distribution Systems | ||
عنوان مقاله [English] | ||
بررسی خواص فیزیکوشیمیایی آب آشامیدنی شهرهای ماشا و میزان-آما در جنوب اتیوپی | ||
نویسندگان [English] | ||
نیگوسی فیکر | ||
گروه شیمی، دانشکده علوم طبیعی، دانشگاه اربامینچ، صندوق پستی21 ، اتیوپی | ||
چکیده [English] | ||
خواص فیزیکوشیمیایی آب آَشامیدنی شهرهای ماشا و میزان-آما در جنوب اتیوپی برای بررسی کیفیت آب تعیین گردید. حجم مشخصی از نمونه های آب شیر با روش استاندارد هضم میکرو ویو K3030 توسط 5 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ به مدت 20 دقیقه در دمای متغیر (170-160) صورت گرفت. بعد از هضم به روش هضم اسیدی میکرو ویو، تعدادی از فلزات از جمله منگنز، کلسیم، مس، منیزیم، آهن، روی، کادمیم و سرب توسط اسپکترومتری جذب اتمی شعله و آنیون های متداول آب با روش های زیر تعیین گردیدند. PO43-به روشوانادومولیبدوفسفریک، یون کلرید به روش آرژنومتری، یون کربنات به روش تیتراسیون و نیترات و امونیاک به روش فتومری WTD. غلظت همه این آنیون ها و فلزات بجز کادمیوم در محدوده استانداردهای بین المللی و سازمان بهداشت جهانی بود. در همه نمونه های آبی، منگنز غلظت بالاتری نسبت به سایر فلزات داشت و سپس کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس و کادمیم به ترتیب بیشترین غلظت ها را داشتند. در این تحقیق، در 0.05=P، پارامترهای فیزیکوشیمیایی همه نمونه های آبی که از مناطق مختلف نمونه برداری شده بود، بطور محسوسی در بین نقاط توزیع و سیستم های توزیع متفاوت بود. غلظت فلزات و آنیون های انتخاب شده در بین نقاط و سیستم های توزیع کاملاً متفاوت بود بجز روی در شهر میزان و منیزیم، آهن و کادمیم در شهر آمان و نیز نیترات آمونیاک در شهر ماشا، در بین خواص فیزیکی دما و هدایت الکتریکی همه نمونه های آبی در همه، بجز منطقه ماشا کاملاً متفاوت بود. pH و سختی کل همه نمونه های آبی بجز منطقه ماشا یکسان بود. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
آب شیر, فلز, آنیون, نفاط توزیع, سیستم توزیع | ||
مراجع | ||
[1] J.G.daSilva,Chemical analysis manual for food and water, J. Agric.Food Chemical (1997) 20-26.
[2] A. Njonjo and J. Lane, ''Rural Piped Water Supplies in Ethiopia, Malawi and Kenya: Community management and Sustainability''(2000).https://www.wsp.org/sites/wsp/files/publications/328200711859_RuralPipedWater
[3] S. Ewart and M. Langfeld ''World Health Report: Making a difference'' World Health Organization, Geneva (2003). https://www.who.int/whr/2003/en/whr03_en.
[4] I.C. Oladipo, I.C. Onyenike and A.O. Adebiyi, Microbiological analysis of some vended sachet water in Ogbomoso, Nigeria. Afr. J. Food Sci. 3 (2009) 406-412.
[5] G.H. Brundtland and C. Bellamy, ''Global Water Supply and Sanitation Assessment Report'' (2000). https://www.who.int/water _sanitation_health/monitoring/jmp2000.
[6] I.O. Okonko, O.D. Adejoje, T.A. Ogunnusi, E. Fajobi and O.B. Shittu, Microbiological and physicochemical analysis of different water samples used for domestic purposes in Abeokuta and Ojota, Lagos Nigeria, Afr. J. Biotechnol. 7 (2008) 617-621.
[7] T.H.Y. Tebbutt, Principles of Quality Control, Pergamon Press, 4th edition, England (1983) 232.
[8] A.I.Ihekoronye and P.O. Ngoddy, Integrated food science and technology for tropics, Oxford Macmillan Press, London (1985) 95-195.
[9] O.O Lemo, ''Bacteriology Determination of water with long term storage'', B. Sc. Thesis, Abeokuta (2002).
[10] D. Barclay, Microwave digestion moves in to 21st century, JACS (2004) 28 – 32.
[11] C.H. Proctor, Simple Definition of Detection Limit: American Statistical Association and the International Biometric Society, J. Agr. Biol. Envir. St. 13 (2008) 1 – 23.
[12] D.A. Armbruster and T. Pry, Limit of Blank, Limit of Detection and Limit of Quantitation, Clin. Biochem. 29 (2008) 1 - 4.
[13] M. Thompson, S.R. Ellison and R. Wood, Harmonized guidelines for single laboratory validation of methods of analysis, Pure Appl. Chem. 74 (2002) 835 – 855.
[14] D.T. Burns,K. Danzer and A. Townshend, Use of the terms recovery and apparent recovery in analytical procedures, Pure Appl. Chem.74 (2002) 2201–2205.
[15] P.G.P. Reddy and G.V.S. Reddy, Physico-Chemical Analysis of Surface and Ground Water of Selective Areas of UCILThummalapalliProject, Ysr (Kadapa), A, India, AJSR 3 (2011) 163 – 178.
[16] M. Bhavan, ''Specification for Drinking Water'' Bureau of Indian Standards, New Delhi, (1998) 171-178.
[17] J.A. Ondo, P. Prudent, R.M. Biyogo, J. Rabier, F. Eba and M. DomeizeL, Translocation of metals in two leafy vegetables grown in urban gardens of Ntoum, Gabon, Afr. J. Agric. Res. 7 (2012) 5621 - 5627.
[18] Z.A. Alemu, K.T. Teklu, T.A. Alemayehu, K.H. Balcha and S.D. Mengesha, Physicochemical quality of drinking water sources in Ethiopia and its health impact: a retrospective study, Environ. Syst. Res. 4 (2015) 2-8.
[19] A. Haile, Assessment of Physicochemical Quality of Spring Water in Arbaminch, Ethiopia, J. Environ. Anal. Chem. 2 (2015) 1- 3.
[20] B. Tafa and E. Assefa, Detection of Copper and Zinc (Heavy Metals) in Water of Lake Chamo, Arbaminch Ethiopia, World J. Chem. Educ. 2 (2014) 42-47.
[21] T. Alemu, E. Mulugeta and M. Tadese, Determination of physicochemical parameters of “Hora” natural mineral water and soil in Senkele Kebele, Oromia Region, Ethiopia, Cogent. Chem. 3 (2017) 1 – 13.
[22] F. Abduro and G.W. Michael, Determination of heavy metals concentrations within the ever growing Lake Baseka, Ethiopia using spectrophotometric technique, Afr. J. Environ. Sci. Technol, 11 (2017) 146 – 150.
[23] D.L. Keshebo and M.Y. Degefu, Physicochemical parameters, Heavy metals and some ions Analysis in drinking water in selected Districts of Gedio Zone, Ethiopia, IJIAS 11 (2015) 1-5.
[24] N. Tsega, S. Sahile, M. Kibret, and B. Abera, Bacteriological and physico-chemical quality of drinking water sources in a rural community of Ethiopia, Afr. Health. Sci. 13 (2013) 1156- 1161.
[25] B.W. Olbasa, Characterization of Physico-chemical Water Quality Parameters of River Gudar, Oromia region, West Shewa Zone, Ethiopia for Drinking Purpose,OSR-JAC (2017) 47-52.
[26] P.C. Prabu, L. Wondimu and M. Tesso, Assessment of Water Quality of Huluka and Alaltu Rivers of Ambo, Ethiopia, J. Agr. Sci. Tech. 13 (2011)131-138.
[27] W.H.O, ''Exposure to cadmium: a major public health concern'', World Health Organization ,Geneva,(2010) http://www. who.int /ipcs /features/cadmium.pdf, | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 864 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 592 |