تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,138 |
تعداد مقالات | 9,758 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,874,529 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,489,686 |
تأثیر جایگزینی لسیتین سویا و زرده تخممرغ در رقیقکننده بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچ عربی بعد از فرایند انجماد- یخگشایی | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
دوره 11، شماره 1 - شماره پیاپی 41، تیر 1401، صفحه 55-63 اصل مقاله (248.34 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/eab.2023.63159.1874 | ||
نویسندگان | ||
سیده آزاده طبائی* 1؛ مرتضی مموئی2؛ صالح طباطبائی وکیلی3؛ خلیل میرزاده3 | ||
1کارشناس، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران | ||
2استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران، صندوق پستی 6341773637 | ||
3دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران، صندوق پستی 6341773637 | ||
چکیده | ||
آزمایش حاضر با هدف بررسی تأثیر جایگزینی سطوح مختلف لسیتین سویا با زرده تخممرغ در رقیقکننده تریس بر فراسنجههای کیفی اسپرم قوچ عربی بعد از فرایند انجماد- یخگشایی انجام شد. برای این منظور، آزمایشی با تعداد هشت رأس قوچ عربی بالغ و سالم با وزن متوسط5±75 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی در فصل تولیدمثلی صورت گرفت. نمونههای منی با استفاده از دستگاه الکترواجاکولاتور جمعآوری شد. نمونههای منی با هم مخلوط و پس از رقیقسازی به پنج گروه آزمایشی تقسیم شدند. تیمارها شامل سطوح افزایشی لسیتین سویا (5/0، 1، 5/1 و 2 درصد) و زرده تخممرغ (15درصد) در رقیقکننده بر پایه تریس و حاوی پنج درصد گلیسرول بود. تعداد پنج پایوت نیم میلیلیتری از هر تیمار تهیه شد. پایوتها بهمدت دو ساعت در دمای پنج درجه سانتیگراد به تعادل رسیده و منجمد شدند. پس از دو هفته، یخگشایی پایوتها در دمای 37 درجه انجام گرفت. فراسنجههای کیفی اسپرم شامل درصد تحرک، زندهمانی، ناهنجاریهای مورفولوژیکی، سلامت غشا و نیز pH منی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که رقیقکننده حاوی 5/1 درصد لسیتین سویا در مقایسه با سایر سطوح از جمله زرده تخممرغ موجب بهبود سطح معنیداری در میزان تحرک کل، تحرک پیشرونده، زندهمانی، ناهنجاریهای مورفولوژیکی و یکپارچگی غشای پلاسمایی در اسپرم قوچ عربی شد (05/0>P). با توجه به اینکه بیشترین میزان بهبود در فراسنجههای کیفی اسپرم در سطح 5/1 درصد لسیتین سویا مشاهده شد، میتوان از این سطح در رقیقکننده برای نگهداری منی قوچ عربی به حالت انجماد استفاده کرد. | ||
کلیدواژهها | ||
انجماد اسپرم؛ رقیقکننده؛ زندهمانی؛ قوچ عربی؛ لسیتین سویا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Effect of Soybean Lecithin in Extender Replaced and Egg Yolk on Semen Quality Parameters of Arabian Ram After Freeze-Thawing Process | ||
نویسندگان [English] | ||
Azadeh Tabaei1؛ Morteza Mamouei2؛ Saleh Tabatabaei Vakili3؛ Khalil Mirzadeh3 | ||
1M.A., Department of Animal Science, College of Animal Science and Food Technology, University of Khuzestan, Khuzestan, Iran | ||
2Professor, Department of Animal Science, College of Animal Science and Food Technology, University of Khuzestan, Khuzestan, Iran | ||
3Associate Professor, Department of Animal Science, College of Animal Science and Food Technology, University of Khuzestan, Khuzestan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The aim of present study was to evaluation the effect of different levels of soybean lecithin in tris extender replaced with egg yolk on semen quality parameters of Arabic ram after freeze-thawing process. For this purpose, the experiment with numbers of 8 adult and healthy Arabic rams with an average weight of 75 ± 5 kg were used in a completely randomized design. Semen samples were collected using electro ejaculator. Semen samples were mixed and after dilution, were divided in to 5 experimental groups. Treatments were increasing levels of soybean lecithin (0.5, 1, 1.5 and 2 percent) and egg yolk (15 percent) in tris base extender and 5 percent of glycerol. The 5 numbers of 0.5 ml straws from each treatment were filled. The straws were equivalence for 2 hours in 5˚C and then freezed. After 2 weeks, straws were thawed at 37˚C. Qualitative parameters of spermatozoa including the motility, viability, morphological abnormalities, membrane integrity and the pH of semen were evaluated. The resulted of this experiment showed that extender containing 1.5 percent of soybean lecithin significantly improved total motility and progressive motility, viability, morphological abnormalities and membrane integrity of Arabic ram spermatozoa compared to the other levels of lecithin as well as egg yolk (P<0.05). The most improvement have been observed at the 1.5 % soybean lecithin. Therefore, this level can be used in tris extender for maintaining of Arabic ram spermatozoa in freeze condition. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Arabi ram, Cryopreservation Sperm, Extender, Soybean lecithin, Viability | ||
مراجع | ||
Aires, V.A.; Hinsch, K.D.; Mueller- Schloesser, F.; Bonger, K.; Mueller- Schloesser, S. and Hinsch, E., 2003. In vitro and Invivo comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of bovine semen. Journal of Theriogenology; 60: 269-279.
Aisen, E.G.; Alvarez, H.L.; Venturino, A.; Garde, J.J. (2000). Effect of trehalose and EDTA or cryoprotective action of ram semen diluents. Theriogenology; 53: 1053-1061.
Aitken, R.J. (1995). Free radicals, lipid peroxidation and sperm function. Reproduction Fertility and Development; 7: 659-668.
Amann, R.P.; Graham, J.K. (1993). Spermatozoa function in Equine reproduction. Philadelpha Lea and Febiger. Pp: 715-745.
Amirat, L.; Anton, M.; Tainturier, D.; Chatagnon, G.; Battut, I.; Courtens, G. L. (2005). Odifications of bull spermatozoa induced by three extenders: Biociphos, low density lipoprotein and Triladyl, before, during and after freezing and thawing. Animal Reprodroduction Science; 129: 535-543.
Amirat, L.; Tainturi, D.; Jeanneau, L.; Thorin, C.; Gerard, O.; Courtens, G. L.; Anton, M. (2004). Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with optidyl, a commercial egg yolk extender. Journal of Theriogenology; 61: 895-907.
Ball, B. A.; Medina, V.; Gravance, C. G.; Bumber, J. (2001). Effect of antioxidants on preservation of motility, viability and acrosomal integrity of equine spermatozoa during storage at5 degree C. Journal of Theriogenology; 56: 577-589.
Barbas, J.; Mascarenhas, R. (2009). Cryopreservation of domestic animal sperm cells. Cell and tissue banking; 10: 49-62.
Baumber, J.; Ball, B.A.; Gravance, C.; Medina, V.; Davies-Morel, M. C. (2000). The effect of reactive oxygen spieces on equine sperm motility, viability, acrosomal integrity, mitochondrial membrane potential, anel membrane lipid proxidation. Journal of Andrology; 21: 895-902.
Blom, E. (1983). Pathological conditions in the genital organs and in the semen as ground for rejection of breeding bulls for import or export to and from Denmark. Nor disk veterinary medicine; 45: 105-113.
Bucak, M.N.; Atessahin, A.; Varish, O.; Yuce, A.; Tekin, N.; Akacy, A. (2007). The influence of trehalose, taurine, cysteamine and hyaloronan in ram semen microscopic and oxidative stress parameters after freeze-thawing process. Theriogenology; 67: 1060-1067.
Curry, M.R. (2000). Cryopreservation of semen from domestic livestock. Reviews of Reproduction; 5:46-52.
Del Valle, I.; Gomez-Duran, A.; Holt, W. V.; Muino-Blanco, T.; Cebrian-Perez, J. A. (2012). Soy lecithin interferes with mitochondrial function in frozen-thawed ram spermatozoa. Journal Andrology; 33: 717-725.
Emamverdi, M.; Zhandi, M.; ZareShahneh, A.; Sharafi, M.; Akbari-Sharif, A. (2013). Optimization of ram semen Cryopreservation using a chemically defined soybean lecithin-based extender. Reproduction Domestic Animal; 48: 899-904.
Evans, G.; Maxwell, W. M. C. (1987). Salomon's artificial inseminatiom of sheep and goats. pp: 107-117.
Garcia-Artiga, C. (1994). Test de endosmosis en ovine. International Meeting on Animal Reproduction; 7: 77-81.
Gil, J.; Rodriguez-Irazoqui, M.; Lundeheim, N.; Soderquist, L.; Rodriguez-Martinez, H. (2003). Fertility of ram semen frozen in bioxcell and used for cervical artificial insemination. Theriogenology; 59(5-6): 1157-1170.
Holt, W.; North, R. (1994). Effects of tempreture and restoration of osmotic equilibrium during thawing on the induction of plasma membrane damage in cryopreserved ram spermatozoa. Biology of Reproduction; 51: 414-424.
Hu, J. H.; Li, Q. V.; Zan, L. S.; Jiang, Z. L.; An, G. H.; Wang, L. Q.; Jia, Y. H. (2010). The cryoprotective effect of low densitylipoproteins in extenders on bullspermatozoa following freezing-thawing.Animal Reproduction Science; 117: 11-17.
Ijaz, A.; Hussain, A.; Aleem, M.; Yousaf, M. S.; Rehman, H. (2009). Butylated hydroxytoluene inclusion in semen extender improve the post-thawed semen quality of nili-Ravi buffalo. Theriogenology; 71: 1326-1329.
Jeyendran, R.S.; Vanderven, H.H.; Zaneveld, L.J. (1992). The Hypoosmotic Swelling test: an update. Archives of Andrology; 29: 105-116.
Kulaksiz, R.; Cebi, C.; Akcay, E.; Daskin, A. (2010). The protective effect of egg yolk from different avian species during the cryopreservation of Karayaka ram semen. Small Ruminant Research; 88: 12-15.
Manteghi, M.; Mamouei, M.; Tabatabaei Vakili, S.; Fayazi, J.; Mirzadeh, Kh. (2016). Evaluation the effect of soybean lecithin in tris extender on spermatozoa quality and viability of ram. Journal of Animal Production, Tehran University; 18(2): 367-375. (In Persian)
Marti, J. I.; Marti, E.; Cebrian-Perez, J. A.; Muino-Blanco, T. (2003). Survival rate and antioxidant enzyme activity of ram spermatozoa after dilution with different extenders or selection by a dextran swim-up procedure. Journal of Theriogenology; 60: 1025-1037.
Maxwell, W. M. C.; Watson, P. F. (1996). Recent progress in the preservatjion of ram semen. Animal Reproduction Science; 42: 55-65.
Medeiros, C.M.O.; Forell, F.; Oliveria, A.T.D.; Rodrigues, J.L. (2002). Current status of sperm cryopreservation. Theriogenol; 44: 327.
Papa, F.O.; Felicio, G.B.; Melo, C.M.; Alvarenga, M.A.; De Vita, B.; Avanzi, B. R.; Dell’Aqua, J. A. (2010). Effect of substituting soybean lecithin for egg yolk in an extender used for the cryopreservation of stallion semen. Animal Reproduction Science; 121(1): 71-72.
Rad, H. M.; Eslami, M.; Ghanie, A. (2016). Palmitoleate enhances quality of rooster semen during chilled storage. Animal Reproduction Science; 165: 38-45.
Salmani, H.; Towhidi, A.; Zhandi, M.; Bahreini, M.; Sharafi, M. (2014). In vitro assessment of soybean lecithin and egg yolk based dilution for cryopreservation of goat semen. Journal of Cryobiology; 68: 276-280.
Sharafi, M.; Forouzanfar, M.; Hosseini, S. M.; Hajian, M.; Ostad Hosseini, S.; Hosseini, L. (2009). Invitro comparison of soybean lecithin based extender with commercially available extender for ram semen cryopreservation. International Journal Fert Steril; 3: 149-152.
Singh, A. K.; Singh, V. K.; Narwade, B. M.; Mohantyo, T. K.; Atreja, S. K. (2012). Comparative quality assessment of buffalo semen chilled in egg yolk and soya milk- based extenders. Journal of Reproduction im Domestic Animals; 47: 590-600.
Vaseghi Dodaran, H.; Zhandi, M.; Sharafi, M.; Nejati-Amiri, E.; Nejati-Javaremi, A.; Mohammadi Sangcheshmeh, A.; Shehab-El-Deen, M. A.; Malak Shekari. (2015). Effect of ethanol induced mild stress on post thowed bull sperm quality. Cryobiology; 71(1):12-17. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 143 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 192 |