تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,129 |
تعداد مقالات | 9,656 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,568,853 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,268,445 |
تأثیر اسیدآمینه ترئونین جیره و سنین بعد از جوجهدرآوری بر بیان ژن اینترلوکین 8 در بافت روده در جوجههای گوشتی | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 1، دوره 3، شماره 2، آذر 1393، صفحه 1-9 اصل مقاله (214.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
شکوفه غضنفری* 1؛ حشمت سپهری مقدم2؛ کریم نوبری3 | ||
1استادیار، گروه علوم دام و طیور پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، پاکدشت | ||
2استادیار، دانشگاه پیام نور، گروه کشاورزی | ||
3دانشجوی سابق دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
چکیده | ||
هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی سطوح مختلف اسیدآمینه ترئونین (معادل احتیاجات [1994] NRC، میانگین احتیاجات راس [2007] و [1994]NRC ، احتیاجات راس [2007] و بیشتر از احتیاجات راس [2007]) و سنین بعد از جوجه درآوری بر بیان ژن اینترلوکین 8 در بافت روده جوجهگوشتی بود. احتیاجات اسیدآمینه ترئونین، مطابق توصیههای راس (2007)، 14 درصد بیشتر از (1994) NRC است. بنابراین، در آزمایش اول، اثر اسیدآمینه ترئونین بر بیان ژن اینترلوکین 8 در بافت ژژنوم روده کوچک در جوجههای گوشتی نر سویه راس و همچنین در آزمایش دوم، تأثیر سنین اولیه بعد از جوجه درآوری بر بیان ژن اینترلوکین 8 بررسی شد. در آزمایش اول، سطوح مختلف ترئونین عبارت بودند از: 1) 8/0 درصد (معادل احتیاجات NRC)، 2) 87/0 درصد (میانگین احتیاجات NRC و راس)، 3) 94/0 درصد (احتیاجات راس) و 4) 01/1 درصد (بیشتر از احتیاجات راس). در سن 14 روزگی، یک پرنده از هر تکرار کشته شد و از بافت ژژنوم نمونهگیری به عمل آمد. در آزمایش دوم، از تیمار 1 آزمایش اول که سطح اسیدآمینه ترئونین جیره 8/0 درصد (معادل احتیاجات NRC) بود، در سنین 1، 3، 6 و 9 روزگی از هر تکرار یک پرنده کشته و از بافت ژژنوم مطابق با آزمایش اول نمونهگیری شد. جهت انجام مقایسات آماری، طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. نتایج آزمایشات نشان داد که بیان ژن اینترلوکین 8 در بافت ژژنوم در طول 14 روز اول زندگی جوجه با افزایش سطوح اسیدآمینه ترئونین تا سطح 94/0 درصد جیره (احتیاجات راس) (0001/0>P) و نیز با افزایش سن افزایش مییابد (01/0>P). | ||
کلیدواژهها | ||
جوجه گوشتی؛ اینترلوکین 8؛ ترئونین | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effect of Dietary Threonine and Age after Hatching on Interleukin-8 Gene Expression in Intestinal Tissue of Broiler Chicken | ||
نویسندگان [English] | ||
SH. GHAZANFARI1؛ H. SEPEHRI MOGHADDAM2؛ K. NOBARI3 | ||
1Assistant Professor, Department of Animal and Poultry Sciences, University of Tehran, Aburaihan Campus, Pakdasht, Tehran, Iran | ||
2Assistant Professor, Department of Agriculture, Payam-e-Noor University, Mashhad, Iran, | ||
3Post Graduate Student, Department of Animal Science, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran | ||
چکیده [English] | ||
The aim of present research was to study influence of different levels of threonine amino acid (equal to requirements of NRC (1994), average of NRC (1994) requirements and ROSS (2007), requirements ROSS (2007) and more than requirements of ROSS (2007)) and age after hatching on interleukin-8 (IL8) gene expression in intestinal tissue in broiler chickens. Threonine requirements in accordance with the recommendations ROSS (2007) are 14% higher than NRC (1994). In the first experiment, effect of threonine on IL8 gene expression in the jejunum in Ross male broilers and also in the second experiment, effect of age on IL8 gene expression was studied after hatching. In the first experiment, different levels of threonine were: 1) 0.8%, 2) 0.87, 3) 0.94 % and 4) 1.01%. At 14 days, one bird from each replicate was killed and the jejunum tissue samples were obtained. In the second experiment, from first experiment 1 treatment that level of threonine amino acid diet was 0.8%, at 1, 3, 6 and 9 days, a bird killed and jejunum tissue samples were obtained in accordance with first experiment. Trizol kit was used for RNA extraction. Then remove genomic remnants and cDNA was synthesized. Realtime PCR reactions using primers and SYBR Green kit was performed. Experiments results showed that IL8 mRNA expression in jejunum tissue increased during the first 14 days of live chickens with increase threonine amino acid level until 0.94 percentage diet (P<0.0001) and also with age increase (P<0.01). | ||
مراجع | ||
Bar-Shira E, Friedman A (2006) Development and adaptations of innate immunity in the gastrointestinal tract of the newly hatched chick. Dev. Comp. Immunol, 30: 930-941.
Bird M, Nunn PB, Lord L (1984) Formation of glycine and aminoacetone from L-threonine by rat liver mitochondria. Biochim. Biophys. Acta, 802: 229-236.
Bustin SA, Benes Y, Garson JA, Hellemans J, Huggett J, Kubista M, Mueller R, Nolan T, Pfaffle MW, Shipley G, Vandesompele J, Wittwer CT (2009) The MIQE guideline: minimum information for publication of quantitative real-time PCR experiments. Clin. Chem, 55: 611-622.
Horn NL, Donkin SS, Applegate TJ, Adeola O (2009) Intestinal mucin dynamics: Response of broiler chicks and white pekin ducklings to dietary threonine. Poult. Sci, 88: 1906-1914.
Kaiser P, Hughes S, Bumstead N (1999) The chicken 9E3/CEF4 CXC chemokine is the avian orthologue of IL8 and maps to chicken chromosome 4 syntenic with genes flanking the mammalian chemokine cluster. Immunogenetics, 49: 673-684.
Kidd MT, McDaniel CD, Branton SL, Miller ER, Boren BB, Fancher BI. (2004). Increasing amino acid density improves live performance and carcass yield of commercial broilers. J. Appl. Poultry. Res, 13: 593-604.
Kidd MT (2000) Nutritional consideration concerning threonine in broilers. World. Poultry. Sci. J, 56: 139-151.
Modi WS, Dean M, Seuanez HN, Mukaida N, Matsushima K, O'Brien SJ (1990)Monocyte-derived neutrophil chemotactic factor (MDNCF/IL-8) resides in a gene cluster along with several other members of the platelet factor 4 gene superfamily. Hum. Genet, 84: 185–187.
NRC (1994) Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC .
Park SS, Lillehoj HS, Allen PC, Park DW, FitzCoy S, Bautista DA, Lillehoj EP (2008) Immunopathology and cytokine responses in broiler chickens coinfected with eimeria maxima and clostridium perfringens with the use of an animal model of necrotic enteritis. Avian Dis, 52: 14-22.
Paczoska-Eliasiewicz HE, Gertler A, Proszkowiec M, Proudman J, Hrabia A, Sechman A, et al. (2006) Attenuation by leptin of the effects of fasting on ovarian function in hens (Gallus domesticus). Reproduction, 126: 739-751.
Ross Broiler Nutrition Specification (2007) http://www.aviagen.com/.
SAS )2005( SAS User′s guideStatistics. Version 8. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA.
Schaart MW, Schierbeek H, Van Der Schoor SR, Stoll B, Burrin DG, Reeds P, Van Goudoever GB (2005) Threonine utilization is high in the intestine of piglets. J. Nutr, 135: 765-770.
Sepehri Moghaddam H, Nassiri Moghaddam H, Kermanshahi H, Heravi Mousavi A, Raji A (2011) The effect of threonine on mucin2 gene expression, intestinal histology and performance of broiler chicken. Italian J. Anim. Sci, 10: 66-71.
Sick C, Schneider K, Staeheli P, Weining KC (2000) Novel chicken CXC and CC chemokines. Cytokine, 12: 181-186.
Smirnov A, Tako E, Ferket PR, Uni Z (2006) Mucin gene expression and mucin content in the chicken intestinal goblet cells are affected by inovo feeding of carbohydrates. Poult. Sci, 85: 669-673.
Sturm DC, Baumgart J, Harder d’Heureuse A, Hotz B, Wiedenmann AU (2005) CXCL8 modulates human intestinal epithelial cells through a CXCR 1 dependent pathway. Cytokine, 29: 42-48.
Uni Z, Gal-Garber O, Geyra A, Sklan D, Yahav S (2001) Changes in growth and function of chick small intestine epithelium due to early thermal conditioning. Poult. Sci, 80: 438-445.
Waldroup PW, Jiang Q, Fritts CA (2005) Effects of glycine and threonine supplementation on performance of broiler chicks fed diets low in crude protein. Int. J. Poult. Sci, 4: 250-257.
Wang X, Qiao S, Yin Y, Yue L, Wang Z (2007) A deficiency or excess of dietary threonine reduces protein synthesis in jejunum and skeletal muscle of young people. J. Nutr, 137: 1442-1446.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,244 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,644 |