تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,113 |
تعداد مقالات | 9,524 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,172,732 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,023,215 |
تأثیر یخ ازنه بر افزایش ماندگاری قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) صید شده به روش غیرمنجمد | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 7، دوره 3، شماره 4، اردیبهشت 1394، صفحه 53-65 اصل مقاله (785.89 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مریم لاریجانی1؛ سید حسین خبازی خادر2؛ محمدجواد یوسفنژاد* 3؛ زهره رحیمی کلاته4 | ||
1استادیار ، دانشکده علوم محیط زیست، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران | ||
2دکتری الکترومغناطیس، دانشگاه MIT آمریکا، معاونت پژوهشی و فناوری، شرکت تحقیقاتی مهندسی افرا صنعت کیمیا، مشهد، ایران | ||
3کارشناسی ارشد محیط زیست، دانشکده علوم محیط زیست، دانشگاه پیام نور تهران، ایران | ||
4کارشناس شیمی محض ،دانشکده شیمی، دانشگاه فردوسی مشهد،ایران | ||
چکیده | ||
چکیده گوشت آبزیان علاوه بر ارزش غذایی بالا، فسادپذیری بالایی هم دارد. به همین خاطر بهبود کیفیت و افزایش زمان بازماندگی گوشت ماهی بسیار اهمیت دارد. لذا در این پژوهش سعی بر آن بود تا با یخ ازنه میزان ماندگاری و کیفیت گوشت بالا رود. ابتدا تعدادی ماهی قزلآلای رنگینکمان با وزن 10±300 خریداری گردید و بلافاصله به آزمایشگاه ایران واقع در مشهد انتقال یافت. ماهیان به چهار گروه شاهد (A)، دوز 3 گرم ازن (B) و 4 گرم ازن (C) و 5 گرم ازن به همراه آب نمک 5% (D) در 50 کیلو یخ تیمار گردیدند. روزانه تا روز دوازدهم میزان فساد بر اساس جدول WHO به دست آمد. همچنین نمونهگیری بافت پوست و گوشت و آبشش یک روز در میان تا روز دوازدهم برای بررسی میکروبی توسط محیط کشت (PCA) کشت و شمارش گردید و میزان هیستامین، پراکسید (PV) و TVN1 به دست آمد. نتایج حاصل نشان داد که نمونه A (شاهد) بیشترین فساد و بیشترین تعداد باکتری را به صورت معنیداری در سطح و عمق بافت در روزهای دهم را داشته است (05/0P<). مقادیر پراکسید و TVN در نمونه ماهیهای B کمتر بوده و نسبت به بقیه نمونهها افزایش معنیداری نداشته (05/0P<) و تغییرات هیستامین در تمام نمونهها معنیدار نبوده است (05/0P<). نمونههای با تیمار ازن کیفیت و طعم بهتری داشتند. بدین ترتیب میتوان استنباط کرد که یخ ازن، ماده مؤثری برای افزایش ماندگاری آبزیان به شمار میآید. | ||
کلیدواژهها | ||
یخ ازن؛ قزلآلای رنگینکمان؛ ماندگاری ماهی؛ فاکتورهای بیوشیمیایی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The effect of ozone ice on increase shelf life of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) (non-frozen) | ||
نویسندگان [English] | ||
M. Larijani1؛ S. H. Khabbazi Khadar2؛ M. J. Yousefnezhad3؛ Z. Rahimi Kalate4 | ||
1Assistant Professor, Faculty of Environment Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran | ||
2Ph.D. in Electromagnetism, Vice President of Research, Afra Sanat Kimia Research Engineering Company, Mashhad, Iran | ||
3M.Sc. Student of Environment, Faculty of Environment Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran | ||
4B.A in Chemistry, Technical Expert of Research, Afra Sanat Kimia Research Engineering Company, Mashhad, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Abstract Fish meat has high nutritional value and putrescence. For this reason, it is very important increase the shelf life and fish meat quality. In this study tried to go up the shelf life and quality fish meat by ozon ice. The number of Rainbow trout with weight 300±10 purchased and transferred to the Mashhad laboratory (Iran) immediately. The fish was divided into four groups, control (A), dose of 3g (B) 4g (C) and 5g of ozone per 50 kg ice with the brine 5% (D). Daily to the fourteenth day of corruption were used on the WHO chart. Moreover sampling of skin, meat and gill tissue was done every day to the 12th day for check bacterial by (PCA) cultured. The amount of histamine (ELISA method), peroxide (PV) (Egan method) and TVN (Kldal distiller method), was obtained respectively. The results showed that A sample (control) had corrupted the most number of bacteria in depth and surface have existence ten days significantly (P <0.05). Amounts of peroxide and TVN in B sample lower than to the other fish samples and had no significant increased (P 0.05). Histamine changes was not significant in all samples (P<0.05) and all of the fishes ozone treated have better maintenace and quality. Thus it can be infered that ozone is an effective mater to increase the durability of fish. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Ozone Ice, Rainbow trout, Shelf life, Biochemical Factors | ||
مراجع | ||
Aberoumand, A.; (2010). Use of modified atmosphere and ozone treatment in fish preservation. World Journal of Fish and Marine Sciences, 2(3): 254-257.
Alavi, Y.; Sadegh, M.; (2007). Effect of dietary supplement marine Gammarus milled on growth and survival of larvae of rainbow trout. Journal of Animal Husbandry and Fisheries; 77. (in Persian)
Aubourg, S.P.; Testi, S.; Sanxuás, M.; Gil, C.; Barros-Velázquez, J.; (2009). Improved quality and shelf life of farmed trout (Oncorhynchus mykiss) by whole processing in a combined ozonised flow ice refrigeration system. International Journal of Food Science & Technolog; 1595-1601.
Campos, C. A.; Rodríguez, Ó.; Losada, V.; Aubourg, S.P.; Velázquez, J. B.; (2005). Effects of storage in ozonised slurry ice on the sensory and microbial quality of sardine (Sardina pilchardus). International Journal of Food Microbiology; 121-130.
Campos, C.A.; Losada, V.; Rodríguez, Ó.; Aubourg, S.P.; Velázquez, J.B.; (2006). Evaluation of an ozone–slurry ice combined refrigeration system for the storage of farmed turbot (Psetta maxima). Food Chemistry; 223-230.
Connell, J.J.; (2001). Quality Control in fish industry. FAO Torry Research Station in partnership with Support unit for International Fisheries and Aquatic Research, (SIFAR).
Egan, H.; Krik, R.S.; Sawyer, R.; (1997). Pearsons Chemical Analysis of Foods .(9th edn), pp. 609-634.
Eskash, R.; (1991). Food and Agriculture Organization of the United Nations' global pollution problem in the fishing industry, published Pillars of Budget and Planning Fisheries. (in Persian)
Fei, L.; Shu-Lai, L.; Ran, L.; Yi-Cheng, D.; Yu-Ting, D.; (2012). Combined Effect of Ozonized Water Pretreatment and Ozonized Flake Ice on Maintaining Quality of Japanese Sea Bass (Lateolabrax japonicus). Journal of Aquatic Food Product Technology; 168-180.
Galarini, R.; Emerson, L.; (1996). Heavy metals and histamine in fish products. Histamine content during 1988-1995. Industries Alimentary; 35 (353): 1194-1198.
Harrigan, W.F.; (1998). Laboratory methods in food microbiology. 3rd Edition. Academic Press, California, USA, pp. 228-234.
Hosseini, S.V.; Rezaei, M.; Sahari, M.A.; Hosseini, H.; (2003). Effect of frozen storage on the sensory evaluation of the quality fat mullet golden (Liza aurata). Journal of Marine Sciences; 31-40. (in Persian)
Kharjzadeh, D.; (2003). Health Food. published by the light of knowledge, Second Edition. (in Persian)
Khorramgah, M.; Rezaei, M.; (2012). Chemical and sensory changes of kutum (Rutilus frisii kutum) during frozen storage (-18ºC). JFST; 37(9). (in Persian)
Kuda, T.; Mihara, T.; Yano, T.; (2007). Detection of histamine and histamine-related bacteria in fish-nukazuke, a salted and fermented fish with rice-bran, by simple colorimetric microplate assay. Food Control; 677-681.
Mashak, Z.; Moradi, B.; Moradi, B.; (2011). Determination of histamine in fish: Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Purchased from fish sales centers in Tehran. Journal of Food Hygiene; 39-47. (in Persian)
Mumnasinghe, DM.S.; Ohkubo, T.; Sakai, T.; (2005). The lipid peroxidation induced changes of protein in refrigerated yellowtail minced meat. Fishcries Science; 71: 462-464.
Piñeiro,C.; Barros-Velázquez, J.; Aubourg, S.P.; (2004). Effects of newer slurry ice systems on the quality of aquatic food products: a comparative review versus flake-ice chilling methods. Trends in Food Science & Technology; 575-582.
Rice, R.G.; Wrenn, R.H.; (2007). Improving Fish Quality By Means of Ozone at Fresher than Fresh, Inc. IOA Conference and Exhibition Valencia, 1-8.
Ritola, O.; Lyytikäinen, T.; Pylkkö, P.; Mölsä, H.; Lindström-Seppä, P.; (2000). Glutathione-dependent defence system and monooxygenase enzyme activities in Arctic charr Salvelinus alpinus (L.) exposed to ozone. Aquaculture; 219-233.
Rodríguez, Ó.; Velázquez, J.B.; Piñeiro C.; Gallardo, J.M.; Aubourg, S.P.; (2006). Effects of storage in slurry ice on the microbial, chemical and sensory quality and on the shelf life of farmed turbot (Psetta maxima). Food Chemistry; 270-278.
Salimi, B.; (2012). Effects of different levels of the Total Volatile Nitrogen (TVN) diet on the growth and survival of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of veterinary Labratoary Research; 1: 74-74 (in Persian)
Schuur, A.M.; (2003). Evaluation of biosecurity applications for intensive shrimp farming. Aquacultural Engineering; 3-20.
Vaz-Velho,M.; Silva, M.; Pessoa, J.; Gibbs, P.; (2006). Inactivation by ozone of Listeria innocua on salmon-trout during cold-smoke processing. Food Control; 609-616.
Vida, P.; (2006). Quality control and testing of food chemicals. University of Tehran Publication. P: 332. (in Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,517 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,284 |