
تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,155 |
تعداد مقالات | 9,933 |
تعداد مشاهده مقاله | 18,528,011 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,851,302 |
استخراج تری پپتید مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین (Ile-Gln-Pro) از اسپیرولینا و بررسی ارتباط ساختار– فعالیت تری پپتیدهای مهارکننده ACE با استفاده از دادههای BIOPEP database | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 4، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 29، شهریور 1398، صفحه 39-50 اصل مقاله (1.48 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/eab.2019.5979 | ||
نویسندگان | ||
غلامرضا مهدیه نجف آبادی* 1؛ محمد فضیلتی2؛ علی اصغر پیله وریان3؛ حبیب اله ناظم3 | ||
1دانشجوی دکتری بیوشیمی، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان ، ایران | ||
2استاد، گروه بیوشیمی، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران | ||
3دانشیار، گروه زیستشناسی، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده فشار خون بالا (Hypertension) خطر بیماریهای قلبی عروقی را دو برابر میکند. علاوه بر داروهای شیمیایی، پپتیدهایی با منشأ بیولوژیک بهدست آمدهاند که خاصیت ضد فشار خون بالا دارند و پپتید Ile-Gln-Pro از جمله این پپتیدها است. اسپیرولینا (Spirulina) نوعی جلبک سبز-آبی از شاخه سیانوباکترها است که امروزه بیشتر به عنوان مکمل غذایی در صنعت داروسازی استفاده میشود. پپتید Ile-Gln-Pro از جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس با استفاده از آنزیم آلکالاز و طی مراحل کروماتوگرافی ژل فیلتراسیون و RP-HPLC استخراج شده و تأثیر مهار کنندگی آن روی آنزیم ACE بررسی شد. آنزیم ACE توسط پپتید Ile-Gln-Pro به روش مهار غیر رقابتی با Ki=5.8 µM و IC50 = 0.65 µM مهار شد. با توجه به اطلاعات موجود از تری پپتیدهای مهارکننده ACE در BIOPEP database بررسی مقایسهای در مورد محل قرار گیری اسیدهای آمینه در تری پپتیدهای مهارکننده ACE و تأثیر آن در قدرت مهارکنندگی تری پپتید انجام شد. بر اساس بررسیهای آماری با نرمافزار SPSS بر روی 196 تری پپتید مهارکننده ACE، قرار گرفتن اسیدهای آمینه Lys، Gly، Thr و Pro در انتهای C و اسیدهای آمینه His، Ala و Met در انتهای N و همچنین اسیدهای آمینه Phe، Ala و His در وسط پپتید با مقدار EC50 و قدرت مهار کنندگی تری پپتید ارتباط دارند. | ||
کلیدواژهها | ||
واژههای کلیدی: آنزیم مبدل آنژیوتانسین؛ اسپیرولینا؛ تری پپتید Ile-Gln-Pro؛ فشار خون بالا | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Extraction of tripeptide-inhibitor angiotensin converting enzyme (Ile-Gln-Pro) from spirulina and investigate the relationship between the structure and activity of ACE inhibitor tripeptides use of BIOPEP database | ||
نویسندگان [English] | ||
Gholamreza Mahdieh najafabady1؛ Mohammad Fazilati2؛ Aliasghar Pilehvarian3؛ Habib olah Nazem3 | ||
1Department of Biochemistry,Faculty of Basic Sciences,ttPayame Noor University.Isfahan,Iran | ||
2Professor, Isfahan Payam-e Noor University, Isfahan, Iran | ||
3Associate Professor, Isfahan Payam-e Noor University, Isfahan, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Abstract High blood pressure doubles the risk of cardiovascular disease. In addition to chemical drugs, biodegradable peptides have antihypertensive properties and the Ile-Gln-Pro peptide is one of these peptides. Spirulina is a green-blue algae of the cyanobacteria branch, which is now used as a supplement to the pharmaceutical industry. The Ile-Gln-Pro peptide was extracted from Spirulina platensis algae using an alkalase enzyme and was analyzed by filtration gel chromatography and RP-HPLC and its inhibitory effect on the ACE enzyme was investigated. ACE enzyme was inhibited by Ile-Gln-Pro peptide by non-competitive inhibition method with Ki = 5.8 μM and IC50 = 0.65 μM . According to the available information from the ACE inhibitor peptide in the BIOPEP database, a comparative study was performed on the location of amino acids in the ACE inhibitor peptide and its effect on the potency of tri-peptide inhibition. Based on SPSS software, on the 196 ACE inhibitor peptide, the presence of Lys, Gly, Thr and Pro amino acids at the end of C and His, Ala, and Met amino acids at the end of N, as well as Phe, Ala, His And His in the middle of peptide have relationship with EC50 and peptide-inhibiting potency. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Keywords: Angiotensin converting enzyme (ACE), hypertension, Ile-Gln-Pro, Spirulina | ||
مراجع | ||
References Anna, I.; Pioter, M.; Malgorzata, D.; (2014). Food-Originating ACE Inhibitors, Including Antihypertensive Peptides as Preventive Food Components in Blood Pressure Reduction. Comprehensive Riviews in Food Science and Food Safety; 13: 114-134
Aysun, Y.; Beraat, Ö.; (2016) . Bioactive Peptides Isolated from Microalgae Spirulina platensis and their Biofunctional Activities. Akademik Gıda ; 14(4) 412-417.
Blanca, H.; Ledesma, M.; Mar ContrerasIsidra, R.; (2011). Antihypertensive peptides: Production, bioavailability and incorporation into foods. Advances in Colloid and Interface Science; 165: 23-35
Cheung, H. S.; Wang, F. L.; Ondetti, M. A.; Sabo, E. F.; Cushman, D. W.; (1980). Binding of peptide substrates and inhibitors of angiotensin converting enzyme. J. Biol. Chem; 255: 401-407.
Chun, H.; Sasaki, M.; Fujiyama, Y.; Bamba, T.; (1996) Effect of peptide chain length on absorption and intact transport of hydrolyzed soybean peptide in rat intestinal everted sac. J. Clin. Biochem. Nutr; 21: 131-140.
Dan, L.; Longo, Anthony S.; Fauci, Dennis L.; Kasper, Stephen L. Hauser.; (2010). Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e, McGraw Hill Professional, 2800.
Hayashi, O.; Katoh, T.; Okuwaki, Y.; (1994). Enhancement of antibody production in mice by dietary Spirulina platensis. J. Nutr. Sci. Vitaminol; 40: 431-441.
Hyoung Lee, D.; Ho Kim, J.; Sik Park, J.; Jun Choi, Y.; Soo Lee, J. (2004) Isolation and characterization of a novel angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptide derived from the edible mushroom Tricholoma giganteum. Peptides; 25: 621-627.
Jun, Lu.; Di-Feng, Ren.; You-Lin, Xue.; Yoriko, Sawano.; Takuya, Miyakawa.; Masaru, Tanokura.; (2010). Isolation of an Antihypertensive Peptide from Alcalase Digest of Spirulina platensis. J. Agric. Food Chem; 58(12): 7166-7171
Maeno, M.; Yamamoto, N.; Takano, T.; (1996). Identification of an antihypertensive peptide from casein hydrolysate produced by a proteinase from Lactobacillus helveticus CP790. J. Dairy Sci.; 79: 1316-1321.
Otte, J.; Shalaby, M.A.S.; Zakora, M.; Nielsen, M.S.; (2007) Fractionation and identification of ACE-inhibitory peptides from a-lactalbumin and b-casein produced by thermolysin-catalysed hydrolysis. Int. Dairy J.; 17: 1460-1472.
Premkumar, K.; Abraham, S. K.; Santhiya, S. T.; Ramesh, A.; (2004) Protective effect of Spirulina fusiformis on chemical-induced genotoxicity in mice. Fitoterapia; 75: 24-31.
Robert, Henrikson.; (2009). Earth Food Spirulina, Sixth Printing, Revised EditionOnlinewww.spirulinasource.com
Suetsuna, K.; (1998) Isolation and characterization of angiotensin I Converting enzyme inhibitor dipeptides derived from Allium sativum L. (garlic). J. Nutr. Biochem; 9: 415-419.
Timmermans, P. B.; Benfield,P.; Chiu, A. T.; Herblin, W. F.; Wong, P. C.; Smith, R. D.; (1992) Angiotensin II receptors and functional correlates. Am. J. Hypertens; 5: S221-235.
Wu, J.; Ding, X.; (2002). Characterization of inhibition and stability of soy-protein-derivedangiotensinI-convertingenzymeinhibitorypeptides. Food Res. Int.; 35: 367-375.
Yajun Zheng.; Yan Li.; Youlin Zhang.; Xiaohui Ruan.; Runguang Zhang.; (2017). Purification, characterization , synthesis, invitro ACE inhibition and invivo antihypertensive activity of bioactive peptides derived from oil palm kernel glutelin-2 hydrolysates . Journal of Functional Foods.; 2848-58
Yu, Y.; Hu, J.; Miyaguchi, Y.; Bai, X;. Du, Y.; Lin, B.; (2006). Isolation and characterization of angiotensin I-converting enzyme inhibitory peptides derived from porcine hemoglobin. Peptides.; 27: 2950-2956.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 633 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 817 |