
تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,174 |
تعداد مقالات | 10,109 |
تعداد مشاهده مقاله | 18,954,406 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 13,143,067 |
بررسی اثرات سلنیت سدیم و نانوذرات سلنیوم بر وضعیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمی و فراسنجههای لیپیدی در نیمچه-های تخمگذار | ||
فصلنامه علمی زیست شناسی جانوری تجربی | ||
مقاله 2، دوره 9، شماره 1، شهریور 1399، صفحه 21-27 اصل مقاله (320.35 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/eab.2019.44933.1690 | ||
نویسندگان | ||
مختار فتحی* 1؛ شهریار سعیدیان2؛ کبری ورمقانی3 | ||
1استادیار، گروه علوم دامی، دانشگاه پیام نور | ||
2استادیار، گروه زیستشناسی، دانشگاه پیام نور | ||
3کارشناس، زیستشناسی، دانشگاه پیام نور | ||
چکیده | ||
آزمایشی بهمنظور بررسی سطوح مختلف نانوذرات سلنیوم و سلنیت سدیم بر وضعیت آنتیاکسیدانی، فعالیت آنزیمی و فراسنجههای لیپیدی با 1050 نیمچه تخمگذار در قالب 7 تیماربه مدت6 هفته انجام شد.تیمارها شامل؛ شاهد، سه سطح (ppm) 15/0، 3/0 و 6/0 سلنیت سدیم و نانو سلنیوم بود. شاخصهای آنتیاکسیدانی اندازهگیریشده در بافت قلب، کبد و پلاسما شامل؛ فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPx)، سطح مالوندی آلدهید (MDA) و ظرفیت آنتیاکسیدانی کل (TAS) بودند. فعالیت آنزیمهای آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز (ALP) نیز اندازهگیری شدند. شاخصهای لیپیدی شامل کل تریگلیسیرید، کل کلسترول و LDL پلاسما نیز تعیین شدند. نتایج نشان داد، سلنیت سدیم و نانوسلنیوم بهطور معنیداری سبب افزایش فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز و کاهش سطح مالوندیآلدهید در پلاسما، قلب و کبد شدند. بیشترین تأثیر آنتیاکسیدانی مربوط به تیمار ppm6/0 سلنیت سدیم و ppm3/0 نانوسلنیوم بود (05/0P<). هیچکدام از تیمارهای آزمایشی تأثیر معنیداری بر ظرفیت آنتیاکسیدانی کل پلاسما، قلب و کبد و همچنین فعالیت آنزیمهای غیرعملکردی پلاسما نداشتند. (05/0<P). سطح ppm 3/0 سلنیت سدیم و ppm 6/0 نانوسلنیوم سبب کاهش معنیدار تریگلیسیرید، کلسترول و LDL پلاسمای پرندگان شدند (05/0<P). نتیجهگیری اینکه بهطور موفقیتآمیزی میتوان از سطح ppm 6/0 سلنیت سدیم و ppm3/0 نانوسیلنیوم جهت بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی و کاهش لیپیدهای مضر پلاسما استفاده نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتیاکسیدان؛ نانوذرات سلنیوم؛ سلنیت سدیم؛ فعالیت آنزیمی؛ لیپیدهای مضر | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Effects of selenite sodium and selenium nanoparticles on antioxidant status, enzymatic activity and lipid plasma parameters of Pullet Chicks | ||
نویسندگان [English] | ||
Mokhtar Fathi1؛ Shahriar Saeidian2؛ Kobra Varmaghani3 | ||
1Assistant Professor, Animal science Department, Payame-Noor University, Iran | ||
2Assistant Professor, Biology Department, Payame-Noor University, Iran | ||
3M.A., Biology Department, Payame-Noor University, Iran | ||
چکیده [English] | ||
A study was conducted to evaluate the antioxidant effects of selenium nanoparticles and sodium selenite on the antioxidant status, enzymatic activity and plasma lipid parameters of Pullet Chickswith 1050 birds in 7 treatments for 6 weeks. The treatments included three levels of 0.15, 0.3 and 0.6 (ppm) sodium selenite and nano selenium. The antioxidant indices measured in the heart, liver and plasma include glutathione peroxidase (GPx), malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAS). Activity of alanine aminotransferase (ALT) enzymes, aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) were measured and lipid parameters including total triglyceride, total cholesterol and plasma LDL were determined. The results showed that sodium selenite and selenium nanoparticles significantly increased the activity of glutathione peroxidase and reduced levels of malondialdehyde in the plasma, heart and liver. The highest antioxidant effect was related to 0.6 ppm sodium selenium and 0.3 ppm selenium nanoparticles. There was no significant effect on total antioxidant capacity of plasma, heart and liver in experimental group (P<0.05) .There was no significant effect of experimental treatments on plasma enzyme activity (P<0.05). Sodium selenite and selenium nanoparticles at levels of 0.3 and 0.6 ppm significantly decreased triglyceride, cholesterol and LDL in the plasma of birds (P<0.05). Conclusion 0.3 ppm of selenium nanoparticles and 0.6 ppm of Sodium selenitecan be successfully used to improve the antioxidant status and reduce plasma bad fats. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Antioxidant, Lipids, Plasma Enzymes, Selenium Nanoparticles, Sodium Selenite | ||
مراجع | ||
Attia, Y.A.; Abdalah, A.A.; Zeweil, H.S.; Bovera, F.; Tag El-Din, A.A.; Araft, M.A. (2010). Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual-purpose breeding hens. Czech J Anim Sci; 55: 505-519.
Benzie, I.F.; Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. J Anal Biochem; 239: 70-76.
Brown, A.J.; Jessup, W. (1999). Oxysterols and atherosclerosis. Atherosclerosis; 142: 1-28.
Djordevic, V. B. (2004). Free radicalsin cell Biology. Int Rev Cytol; 237, 5789.
Gajcevic, Z.; Kralik, G.; Has-Schon, E.; Pavic, V. (2009). Effects of organic selenium supplemented to layer diet on table egg freshness and selenium content. Ital J Anim Sci; 8: 189-199
Mohapatra, P., Swain, R.K.; Mishra, S.K.; Behera, T.; Swain, P.; Mishra, S.S.; Behura, N.C.; Sabat, S.C.; Sethy, K.; Dhama, K.; Jayasankar, P. (2014). Effects of dietary nano-selenium on tissue selenium deposition, antioxidant status and immunefunctions in layer chicks. Int J Pharmacol; 10: 160-167.
Nassier, F.; Moundras, C.; Bayle, D.; Serougne, C.; Gueux, E.; Rock, E.; Rayssiguier, Y.; Mazur, A. (1997). Effect of selenium deficiency on hepatic lipid and lipoprotein metabolism in the rat. Br J Nutr; 78: 493-500.
Nadia, L.R.; Salah Eldin, T.A.; EL-Zaiat, A.A.; Mona, A.; Mostafa, A. (2015). Effect of Dietary Nano-Selenium Supplementation on Selenium Content and Oxidative Stability in Table Eggs and Productive Performance of Laying Hens. Inte J Poult Sci; 14 (3): 161-176.
Rudiger, S.; Mayer, M.P.; Bukau, B. (2000). Molecular basis for interactions of the DnaK chaperone with substrates. Bio l Chem; 380: 877-885.
Skrinjar, M.M.; Nemet, N.T. (2009). Antimicrobial Effects of Spices and Herbs Essential Oils. Apteff; 40: 195-209.
Spears, J.W.; Whisnant, C.S.; Huntington, G.B.; Lloyd, K.E.; Fry, R.S.; Krafka, K.; Lamptey, A.; Hyda, J. (2012). Chromium propionate enhances insulin sensitivity in growing cattle. J Dairy Sci; 95: 2037-2045.
Surai, P.F. (2002). Seleniumin poultrynutrition. Antioxidant properties, deficiency and toxicity. W Poult Sci J; 58: 333-346.
Surai, P.F. (2006). Selenium in Nutrition and Health. Nottingham University Press, Nottingham, UK.
Wang, H.; Zhang, J.; Yu, H. (2007). Elemental selenium at nano size possesses lower toxicity without compromising the fundamental effect on selenoenzymes: Comparison with selenomethionine in mice. Free Radical Biology and Medicine; 42: 1524-1533.
Wang, Y.B.; Xu, B.H. (2008). Effect of different selenium source (sodium selenite and selenium yeast) on broiler chickens. Anim Feed Sci Tech; 144: 306-314.
Yang, Y.R.; Meng, F.C.; Wang, P.; Jiang, Y.B.; Yin, Q.; Chang, J.; Zuo, R.Y.; Q.H.; Zheng, Q.H.; Liu, J.X. (2012). Effect of organic and inorganic selenium supplementation on growth performance, meat quality and antioxidant property of broilers. Afr. J. Biotechno;11: 3031-3036.
Zhang, J.; Wang, H.; Yan, X.; Zhang, L. (2005). Comparison of short-term toxicity between Nano-Se and selenite in mice. Life Sci; 76: 1099-1109. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 362 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 304 |