
تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,156 |
تعداد مقالات | 9,940 |
تعداد مشاهده مقاله | 18,534,300 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,856,734 |
کارکرد اجتماعی غذای ایرانی در مراسم آیینی-مذهبی: قدرت، باور، ارزش | ||
فصلنامه علمی - پژوهشی زبانشناسی اجتماعی | ||
مقاله 3، دوره 5، شماره 4 - شماره پیاپی 20، مهر 1401، صفحه 33-41 اصل مقاله (430.8 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/il.2023.64183.1539 | ||
نویسنده | ||
مرضیه اطهاری نیک عزم* | ||
استادیار زبانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
غذا به عنوان یک شیوه ارتباطی میان افراد مختلف جامعه میتواند تجربهای فردی را به تجربه جمعی تبدیل کند. این مقاله قصد دارد کارکرد اجتماعی غذا در جامعه ایران را در چهارچوب نشانه-معناشناسی اجتماعی بررسی کند. پیکره مورد مطالعه غذای نذری میباشد که ارزشها و باورهای خاصی را برای هر فرد شیعه ایرانی تداعی میکند. علت انتخاب غذای نذری آن است که دارای ارزشهای متعالی است و نه تنها مانند غذاهای غیرآیینی پیونددهنده میان افراد اجتماع است، بلکه دارای وجاهتی مذهبی است و نقش از پیش تعیینشده ای را ایفا مینماید؛ تنها مسئله لذت بردن از غذا نیست، بلکه آرزوی رسیدن به چیزی، یا برآورده شدن حاجتی در آن مستتر میباشد. این مقاله نشان میدهد که اولا غذای نذری ارزش مذهبی دارد، ثانیا در ضمن برهمزدن لایههای قدرت خود موجب شکلگیری لایههای تازهای از قدرت میگردد و لذت از طریق حواس را به شناخت پیوند میدهد و در نهایت، نظام بینانشانهای بهوجود میآورد. | ||
کلیدواژهها | ||
غذای نذری؛ نشانه شناسی اجتماعی؛ باور؛ ارزش؛ قدرت؛ بعد مذهبی؛ زبانشناسی اجتماعی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The Social Function of Iranian Food in Ritual-Religious Ceremonies: Power, Belief, Value | ||
نویسندگان [English] | ||
Marzieh ATHARI NIKAZM | ||
Assistant Professor of Linguistics, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran | ||
چکیده [English] | ||
Food as a way of communication between different people in society can turn an individual experience into a collective experience. The aim of this study is to investigate the social function of food in Iranian society in the framework of social semantics. The corpus of the study is the votive food that evokes certain values and beliefs for every Iranian Shiite person. We know that food is a way of communication between different people in society and can turn an individual experience into a collective experience.Votive food has transcendental values and is a link between members of the community, but it is also based on a religious dimension, which is effective and has a predetermined role. Besides enjoying food, the desire to achieve something or fulfill a need is hidden in it. This article shows that, firstly, the votive food has a religious value; and secondly, while mixing the layers of its power, it causes the formation of new layers of power and connects pleasure through the senses to knowledge. and finally, creates a visual system. | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Votive Food, Social Semiotic, Value, Power, Belief, Sociolinguistics | ||
مراجع | ||
بارت، رولان (1386). امپراتوری نشانهها. ترجمه ناصر فکوهی. تهران: نشر نی.
رضی، هاشم (1352). تاریخ ادیان، میتولوژی اساطیر و افسانهها. جلد 2، تهران: کاوه.
رضی، هاشم (1382)، دین و فرهنگ ایرانی. تهران: سخن.
سجودی، فرزان (1385). "درآمدی بر نشانهشناسی خوراک: بررسی نمونهای از گفتمان سینمایی". مجموعه مقالات دومین هماندیشی نشانه شناسی هنر. به کوشش حمید رضا شعیری. تهران: انتشارات فرهنگستان هنر، صص 83-97.
مزدارپور، فرنگیس (1372). یاد بهار. تهران: آگاه.
Ablali, D., & Ducard, D. (2009). Vocabulaire des études sémiotiques et sémiologiques. Paris : Honoré Champion.
Barthes, R. (1964). Eléments de sémiologie . Communications. 91-135. www.persee.fr/collection/comm.
Barthes, R. (1970). L’Empire des signes. Paris : Seuil, Points Essais.
Greimas, A.-J. (1976). Modalités épistémiques et modalités doxiques: aspects idéologico-sémiotiques des processus cognitifs. Sao Paolo. https://www.academia.edu/8998871/
Fontanille, J. (2008). Pratiques sémiotiques, Paris: PUF, formes sémiotiques.
Fontanille, J. (2011). Corps et sens. Paris : PUF, formes sémiotiques.
Landowski, E. (1997). Présences de l’autre. Paris: PUF.
Landowski, E., Grignaffini, G. &, Marrone, G. (1998). Sémiotique gourmande. Du goût entre esthésie et sociabilité. Nouveaux actes sémiotiques, n° 55-56. Limoges: Université de Limoges.
Landowski, E. (2004). Passions sans nom. Paris: PUF, formes sémiotiques.
Le Querler, N. (1996). Typologie des modalités. Caen: Presses universitaires de Caen.
Park, W.-G. (2001). Compte-rendu: Seung-kook Balk, manger le fondu au cinéma. In H. Parret (Ed.). Nouveaux actes sémiotiques (pp.192-198). Limoges: Université de Limoges.
Pais, C. Th. (1993). Etude des modalités de la langue portugaise. Retrieved online from http: //epublications. unilim. fr/ revues/as/
Saussure, F. (1995). Cours de linguistique générale. Paris: Payot. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 301 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 278 |