تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,114 |
تعداد مقالات | 9,524 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,190,916 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,032,565 |
بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی و ارزیابی اثر ضد اکسیدان عصاره برگ و گل گیاه Echium italicum L | ||
دوفصلنامه شیمی آلی | ||
دوره 1، شماره 1، اردیبهشت 1401، صفحه 97-118 اصل مقاله (1.3 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
زهرا دشتی زاده1؛ عبدالرسول حقیرابراهیم آبادی* 2؛ اعظم منفرد3؛ احمد میرشکرایی4؛ ثمانه حیدری5 | ||
1کارشناسی ارشد، شیمی آلی، دانشگاه پیام نور، ایران | ||
2دانشیار، شیمی دارویی، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران | ||
3دانشیار، شیمی آلی، دانشگاه پیام نور، ایران. | ||
4استاد، شیمی آلی، دانشگاه پیام نور، ایران. | ||
5دانشجوی دکتری، شیمی آلی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران. | ||
چکیده | ||
گیاه Echium italicum L. از خانواده Boriginaceae یکی از چهار گونه موجود از جنس Echium (که در ایران آن را به نام گاوزبان میشناسند) محسوب میشود. مطالعات گیاهشناسی حاکی از فعالیت ضد اکسیدان قوی بعضی از گیاهان است و استفاده افراد از این گونههای گیاهی آنها را در مقابل خطرات بیماریهای ناشی از تشکیل اکسیدانها در بدن مقاوم مینماید. در این پژوهش، ظرفیت ضد اکسیدان عصارههای برگ و گل گیاه Echium italicum L. حاصل از رویشگاهی طبیعی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. عصارههای گیاه با استفاده از سوکسله و حلال متانول استحصال شد. خاصیت ضد اکسیدان عصارهها با استفاده از آزمونهای DPPH، بیرنگ شدن بتا کاروتن در حضور لینولئیک اسید و بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی با استفاده از آزمون فولین سیوکالتیو مورد ارزیابی قرار گرفت. عصارههای برگ و گل به ترتیب با بازده وزنی-وزنی 21.3% و 13.60% به دست آمدند. در ارزیابی خاصیت ضد اکسیدان در آزمون DPPH مقادیر IC50 به ترتیب (1.45±63.11) و (1.08±102.81) میکروگرم بر میلیلیتر برای عصاره برگ و گل به دست آمد که در مقایسه با IC50 حاصل برای ضد اکسیدان استاندارد BHT (0.80 ± 19.72 میکروگرم بر میلیلیتر) نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان بالاتر عصاره برگ است. درصد مهار لینولئیک اسید برای عصاره برگ و گل به ترتیب 57.22% و 48.74% به دست آمد که در مقایسه با درصد مهار لینولئیک اسید توسط BHT با مقدار 89.43%، نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان بالای عصارهها است. مقدار تام ترکیبات فنولی برحسب معادل گالیک اسید در عصارههای برگ و گل به ترتیب 68.82 و 30.25 میکروگرم بر میلیگرم به دست آمد. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که فعالیت ضد اکسیدان برگ و گل گیاه در مقایسه با اثرات مشابه از BHT، قابلتوجه است. لذا برگ و گل گیاه منبع خوبی از ضد اکسیدانهای طبیعی است. | ||
کلیدواژهها | ||
گاوزبان؛ خاصیت ضد اکسیدان؛ آزمون DPPH؛ آزمون فولین سیوکالتیو؛ آزمون بتاکاروتن | ||
عنوان مقاله [English] | ||
Quantitative and qualitative study of phenolic compounds and evaluation of antioxidant effect of Echium italicum L. leaf and flower extracts | ||
نویسندگان [English] | ||
Zahra Dashtizadeh1؛ Abdolrasoul Haghir Ebrahimabadi2؛ Aazam Monfared3؛ Seyed Ahmad Mirshokraie4؛ Samaneh Heydari5 | ||
1M.A in Organic Chemistry, Payame Noor University, Iran. | ||
2Associate Professor, Department of chemistry, Payame Noor University, Iran. | ||
3Associate Professor, Department of chemistry, Payame Noor University, Iran. | ||
4Professor, Department of chemistry, Payame Noor University, Iran. | ||
5PhD student of Organic Chemistry, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil. Iran. | ||
چکیده [English] | ||
The plant Echium italicum L. (Family: Boriginaceae, common name: Gaw_zaban) is one of four existing species of genus Echium in Iran. Scientific studies have indicated that some plants possess strong antioxidant activities and use of them makes the user resistant to the dangers of oxidative diseases. This study was conducted to investigate the antioxidant capacity of Echium italicum L. leaf and flower extracts from a natural habitat in Iran. The plant extracts were obtained by Soxhlet apparatus using methanol as solvent. Antioxidant activities of the extracts were evaluated using DPPH and beta-carotene tests and total phenolic compounds of the extracts were estimated both quantitatively and qualitatively using folin-ciocalteu test. The leaf and flower extraction yields were 21.3% w/w and 13.60% w/w respectively. In DPPH test, IC50 values 63.11±1.45 μg/ml and 102.81±1.08 μg/ml were obtained for leaf and flower extract respectively, showing potencies one-thred and one-fifth of that of BHT (IC50 = 19.72± 0.80 μg/ml). In beta-carotene-linolenic acid test, inhibition percentages of%57.22 and%48.74 were recorded for leaf and flower extracts, respectively, comparable to that of BHT (%89.43). Total phenolic compounds contents of the extracts equivalent to galic acid were evaluated 68.82 µg/mg and 30.25 µg/mg for leaf and flower extracts, respectively. Totally, the results of this investigation was confirmed good natural antioxidant potentials for the plant extracts | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Echium italicum L, Antioxidant activity, DPPH assay, Folin-Ciocalteu test, Beta-carotene test | ||
مراجع | ||
[1] اعتمادی-م.، صادقی-ا.، حسینی-س.م.، مروری بر مهمترین روشهای عصارهگیری از گیاهان دارویی. انجمن مهندسی شیمی ایران. دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل. چهارمین همایش ملی علوم و مهندسی جداسازی؛ 3-4 خرداد 1396. 10-1
[2] آزاد بخت-م.، حسینی-ا.س.، فخری- م.، مروری بر ضرورت استاندارد کردن عصاره گیاهان دارویی در تحقیقات و نحوه انجام آن. مجله علوم پزشکی رازی. دوره 23. شماره 152؛ بهمن 1395. 16-8
[3] صمصام شریعت-ه. عصاره گیری و استخراج مواد مؤثرۀ گیاهان دارویی و روشهای شناسایی و ارزشیابی آنها. اصفهان: انتشارات مانی؛ 1371. 126-105
[4] شریعتی فر-ن.، کامکار-ا.، شمس اردکانی-م.ر.، میثاقی-ع.، جمشیدی-ا.ح.، جاهد خانیکی-غ.ر.، بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت ضد اکسیدان گیاه علف هیضه. افق دانش؛ فصلنامه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی گناباد. دوره 17؛ شماره 4؛ زمستان 1390. 40-35
[5] Luis A. del Río., “ROS and RNS in plant physiology: an overview”. Journal of Experimental Botany, oxford academic, Volume 66, Issue 10, May 2015, Pages 2827–2837.
[6] Luisa M.S, Christine H.F., “Unravelling the reactive oxygen and reactive nitrogen signalling networks in plants”. Journal of Experimental Botany, oxford academic, Volume 66, Issue 10, May 2015, Pages 2825–2826. [7] Emad M. Atta, Nawal H. Mohamed and Ahmed A. M. Abdelgawad., “ANTIOXIDANTS: AN OVERVIEW ON THE NATURAL AND SYNTHETIC TYPES”. Eur. Chem. Bull. 2017, 6(8), 365-375,. [8] Chika J Mbah, Ifeoma Orabueze, Ndiamaka H. Okorie,. Antioxidants Properties of Natural and Synthetic Chemical Compounds: Therapeutic Effects on Biological System. Acta Scientific Pharmaceutical Sciences,. Volume 3 Issue 6 28-42, June 2019.
[9] Deepshikha G., “Methods for determination of antioxidant capacity: A review”. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research, Vol. 6(2): 546-566. February 2015
[10] Reşat A., Mustafa Ö., Kubilay G., Esra Ç., Antioxidant Activity/Capacity Measurement. 1. Classification, Physicochemical Principles, Mechanisms, and Electron Transfer (ET)-Based Assays. Agric. Food Chem, 64, 5, 997-1027, 2016.
[11] Reşat A., Shela G., Volker B., Karen M. S., Mustafa Ö., Kubilay G., “Methods of measurement and evaluation of natural antioxidant”, Pure Appl. Chem., Vol. 85, No. 5, pp. 957–998, 2013. [12] مظفریان، ولیالله. 1375، فرهنگ نامهای گیاهان دارویی، انتشارات معاصر، 184-183، 189-186.
[13] قهرمان، احمد. 1363، فلور ایران، وزارت کشاورزی، سازمان تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، انتشارات و مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، جلد پنجم، 547. [14] Kitima S., Souksanh N., Yupaporn S., “Paper-based DPPH Assay for Antioxidant Activity Analysis”., The Japan Society for Analytical Chemistry., ANALYTICAL SCIENCES JULY 2018, VOL. 34., 795-800.
[15] Clináscia R. R. A., Thiago de M. S., Monica L. P. V., Antônio F. de C. A., Nísia A. V. D. P.. “Total antioxidant capacity, total phenolic content and mineral elements in the fruit peel of Myrciaria cauliflora”, Brazillian journal of food technology, 301-309, 2013. [16] دشتیزاده-ز. شناسایی اجزای سازندۀ اسانس و ارزیابی اثر ضد اکسیدان و ضد میکروبی عصارۀ گیاه Echium italicum L. [پایاننامه].[مشهد]: دانشگاه پیام نور مرکز مشهد؛ 1388.
[17] Dongmei Y., Qian Z., Guoping R., Tiejin Y., “A comparative study on antioxidant activity of different parts of lotus (Nelumbo nuficera Gaertn) rhizome”., Food Science and Technology., 37(1), 135-138, Jan.-Mar. 2017.
[18] Marcos A. M. G., Alice O. de A., Isabelle C. F. B., Magda R. A. F., Luiz A. L. S., “Evaluation of the Folin-Ciocalteu Method and Quantification of Total Tannins in Stem Barks and Pods from Libidibia ferrea (Mart. ex Tul) L. P. Queiroz”., Braz. Arch. Biol. Technol. v.61: e18170586, 2018.
[19] B. Asghari, S.Mafakheri, M.M. Zarrabi, S.A. Erdem, I.E. Orhan, M.B. Bahadori, “Therapeutic target enzymes inhibitory potential, antioxidant activity, and rosmarinic acid content of Echium amoenum”, South African Journal of Botany, 120, 191–197, 2019.
[20] Mostafa Alamholo, “Antiradical and antibacterial activity of Echium altissimum extracts on human infective bacteria and chemical composition analysis”, Advanced Research in Microbial Metabolites & Technology (ARMMT), 3, 19-27, 2020.
[21] Nuraniye ERUYGUR, Gülderen YILMAZ, Osman ÜSTÜN, “Analgesic and antioxidant activity of some Echium species wild growing in Turkey”, Fabad Journal of Pharmaceutical Sciences, 37, 3, 151-159, 2012.
[22] I. D. Bošković, D. A. Đukić, P. Z. Mašković, L. G. Mandić, “Phytochemical composition and biological activity of Echium italicum L. plant extracts”, Bulgarian Chemical Communications, Volume 49, Number 4, pp. 836 – 845, 2017.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 79 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 123 |