تعداد نشریات | 41 |
تعداد شمارهها | 1,129 |
تعداد مقالات | 9,669 |
تعداد مشاهده مقاله | 17,610,893 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 12,295,453 |
نقش تغذیه بر رابطه مزاج و معرفت در حکمت متعالیه | ||
دوفصلنامه علمی حکمت صدرایی | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 آذر 1403 | ||
نوع مقاله: علمی- پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30473/pms.2024.71971.2099 | ||
نویسندگان | ||
حامد نیتی* 1؛ رضا رسولی شربیانی2؛ زینب شکیبی3؛ مهین رضائی4 | ||
1دانشجوی دانشگاه پیام نور | ||
2هیات علمی پیام نور | ||
3عضو هیأت علمی دانشگاه پیام نور - واحد پردیس | ||
4دانشگاه پیام نور | ||
چکیده | ||
نقش غذا و کیفیت آن بر جسم و روح انسان در منابع دینی و علمی مورد تاکید بوده است. با توجه به نظریه اتحادی ملاصدرا در باب رابطه نفس و بدن بر اساس حرکت جوهری و نظریه اتحاد علم و عالم و معلوم ، بررسی ارتباط تغذیه و معرفت در انسان نیازمند پژوهشی میان رشته ای است. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی و تطبیقی به بررسی دیدگاه حکمت متعالیه درباره قوای نفس و ارتباط آن با قوای بدنی و کارکرد دستگاه ادراکی و شکل گیری معرفت و به تبع آن تاثیر معرفت بر رفتار و شخصیت فرد مورد مطالعه قرار گرفته است. برای این منظور به برخی یافته های طب قدیم و جدید در مورد رابطه کمیت و کیفیت غذا بر مزاج و نفس و خلقیات انسان پرداخته و نتیجه گرفته ایم که در آراء انسان شناسی صدرایی به دلیل نحوه ارتباط نفس و بدن و یگانگی آنها، تغذیه و نوع آن از نظر ناسوتی و ملکوتی بر حافظه و هوش تاثیر مستقیم و موثری دارد و بطور غیر مستقیم بر کسب معرفت و مراتب آن و نیز سلامت روانی و اخلاق و برعکس ناسلامتی روانی انسان دارد. | ||
کلیدواژهها | ||
ادراک؛ تغذیه انسان؛ حکمت متعالیه؛ مزاج؛ معرفتشناسی | ||
عنوان مقاله [English] | ||
The role of nutrition on the relationship between temperament and knowledge in the transcendent wisdom | ||
نویسندگان [English] | ||
hamed niyati1؛ reza rasooly2؛ zeynab shakibi3؛ mahin rezaee4 | ||
1)Department of theology, Payame Noor University, Tehran. Iran( | ||
2Department of theology, Payame Noor University, Tehran. Iran(. | ||
3Department of theology, Payame Noor University, Tehran. Iran | ||
4Department of theology, Payame Noor University, Tehran. Iran | ||
چکیده [English] | ||
The role of food and its quality on human body and soul has been emphasized in religious and scientific sources. According to Mulla Sadra's unifying theory about the relationship between the soul and the body based on the essential movement and the theory of the unification of science and the world and the known, investigating the relationship between nutrition and knowledge in humans requires an interdisciplinary research. This article has been studied with a descriptive, analytical and comparative method to investigate the view of transcendent wisdom about the powers of the soul and its relationship with the physical powers and the function of the perceptive apparatus and the formation of knowledge and, accordingly, the impact of knowledge on the behavior and personality of a person. For this purpose, we have looked at some findings of old and new medicine about the relationship between the quantity and quality of food on human temperament, soul and emotions and we have concluded that in Sadra's anthropological opinions, due to the way the soul and body are related and their unity, nutrition and type It has a direct and effective effect on memory and intelligence from the point of view of nasuti and malakuti, and it indirectly affects the acquisition of knowledge and its levels, as well as mental health and morals, and vice versa, human mental health | ||
کلیدواژهها [English] | ||
Epistemology, Human nutrition, Understanding, Temperament, Transcendental wisdom | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 32 |